Паприкаш, палачинки, чизкејк, пилав и бургери се јаделе и пред нашата ера

„Да се стави месото во стомакот на животното, потоа да се помеша сѐ со вода и да се готви на оган од коски. Коските согоруваат многу добро, а месото лесно се одвојува од стомачната шуплина откако ќе се свари. На тој начин волот или било кое друго жртвено животно е генијално смислено да се вари самото себе“, пишувал Херодот.

317

Храната има многу поголемо значење од тоа што обезбедува хранливи состојки и одговор на состојбата на глад, односно задоволување на нагонот за преживување.

Јадењето од секогаш претставувало ритуал на собирање на луѓето (племето, семејството), првнествено во текот на приготвувањето на оброкот, а потоа и со заедничкото консумирање на приготвената храна. Моделот на исхрана се смета и за своевидно национално обележје.

Храната е хоби, страст, професија, а некогаш и утеха.

Интересно е храната да се посматра од аспект на еволуцијата во начинот на приготвување – од месо правено на оган, под ведро небо до комплетната уметност на молекуларната гастрономија.

Целиот текст побарајте го на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...