Повторно е за сѐ виновна сланината

Нови сознанија за штетноста на месните преработки врз здравјето. Сланината го зголемува ризикот од рак на дебелото црево, а нитратите се поштетни за здравјето од мастите и шеќерите.

1232

Во две различни научни студии неодамна е објавено дека сланината го зголемува ризикот од рак на дебелото црево и дека се нитратите поштетни за здравјето од мастите и од шеќерите, но сепак заклучокот на оваа друга студија е дека е попогубно тоа што се јадат малку здрави намирници, отколку тоа колку лоши нутриенти се внесуваат.
Дека само едно парче сланина дневно може да го зголеми ризикот од рак на дебелото црево, се тврди во истражувањето на Универзитетот Оксфорд. Врз основа на набљудуваните податоци, научниците заклучиле дека три листа црвено месо во текот на денот можат да го зголемат ризикот од рак дури за 20 отсто. Постојат слични тврдења на Светската здравствена организација.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...