Која е најдобрата ужина за бремените жени

Еве зошто трудниците би требало да јадат јаткасти плодови во текот н првото тримесечје

120

Трудниците кои јадат ореви, бадеми и пињоли раѓаат „попаметни“ бебиња, покажале резултатите од неодамна спроведеното истражување во кое учествувале 2.200 мајки со деца.

Шпанските научници од Институтот за глобално здравје во Барселона утврдиле дека децата чии мајки во текот на првото тримесечје на бременоста јаделе три пати неделно по 30 грама јаткасти плодови имале подобри резултати на тестовите за когнитивните функции, внимание и на тестовите за меморија.

Повеќе за ова на порталот „Мајка и дете“.

Фото: Pexels

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...