Сликата која прв ја објави шеф Кирк Веставеј ја погоди сржта на новата голема тема на ресторанската индустрија – одржливоста на шефовите. Многу пати се пишувало за проблемите на готвачката професија, од стресот и условите за работа до невозможното работно време, менталните болести и зависностите.
Призорот на уморниот готвач кој седи на канта за ѓубре, подгрбавен над алуминиумска чинија, испровоцира илјадници реакции, прво на кулинарските форуми, а потоа и во медиумите.
Шеф Влатко Огненовски вели дека е вистина тоа дека готвачите немаат можност и време и самите да седнат и да си дозволат еден долг кулинарски ритуал.
„Многу ретко еден шеф знае да седне во ресторан и да биде гостин. За жал, вистина е дека готвачите немаат време за тоа. Јадеме секогаш од нога, а во меѓувреме набрзина пробуваме од сѐ по малку со цел да го контролираме вкусот на храната“, вели тој.
Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.