Можеби се сеќавате на јапонскиот молекуларен биолог Јошинори Осуми кој во 2016.година ја доби Нобеловата награда за медицина, за истражување на аутофагијата – процес на голтање на сопствените клетки.
Испитувањата на кои сѐ начини може да се примени ова откритие, се сѐ уште во тек, но една диета со ова име станува сѐ попопуларна.
Имено, аутофагијата е самоисцелителен процес, а иако буквалниот превод на овој термин не звучи баш многу пријатно – „јадење на самиот себе“, овој процес на излекување, а пред сѐ, на превенција од различни пореметувања и заболувања е многу благотворен за рехабилитација на целиот организам.
Во организмот аутофагијата ги користи дисфункционалните компоненти, со своевиден процес на рециклажа односно, користење на насобраните токсини од ткивата и клетките. На овој начин, преку ослободените клетки организмот се ослободува од патолошките и други пореметувања. Доаѓа до самодетоксикација. Здравите клетки ги рециклираат оштетените, стари и болни клетки, како и микроорганизмите. Со разградувањето на лошите клетки, повторно се искористува тој материјал за балансирање, излекување и заштита.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey