Пет природни сладила поздрави од рафинираниот шеќер

Важно е да се напомене дека иако се овие алтернативни сладила поздрави од рафинираниот шеќер, и натаму зборуваме за додаден шеќер и затоа треба да се консумира во границите на препорачаниот дневен внес.

732

Последните години расте популарноста на природните прехранбени производи. Истражувањата на пазарот покажуваат дека 73 отсто од купувачите преферираат производи на кои е јасно истакнат терминот „природно“Тоа се однесува и на сладилата, па така рафинираниот шеќер полека ја губи трката со поприродните алтернативи каков што е медот.

Јаворов сируп

Ако во текот на рана пролет исечеме кора од одреден вид на јаворово дрво, од него ќе потече бистар сок. Најголем дел од овој сок е вода, иако 2му припаѓаат на шеќерот сахароза. Доколку потоа го подгреваме овој сок сė додека не испари најголемиот дел од водата, ќе добиеме густ јаворов сируп. Најчесто се потребни околу 30-40 литри јаворов сок за да се добие литар сируп, а со црпење на едно јаворово дрво во текот на 4 недели, можат да се добијат околу 40 литри сокЈаворовиот сируп е прилично скап, па наместо со него да ги залевате обилно вашите палачинки, користете го за да направите здрави колачи и торти.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...