Со лути пиперки против рак

Сo помош на тестови е утврдено дека капсаицинот ги сузбива метастазите на ракот на белите дробови блокирајќи го протеинот кој игра клучна улога во растот на клетките.

657

Капсаицинот, клучната состојка во лутите пиперки кој им дава таков вкус, може да го забави ширењето на ракот на белите дробови, велат американските научници од универзитетот Маршал во Западна Вирџинија, пишува Дејли Мејл.

Научниците ги проучиле ефектите на капсаицинот на три типа клетки на ракот во лабораторијата. Тим од научници открил дека таа состојка го запрела првиот чекор на ширење на ракот, познат како метастаза.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...