Колку важна улога има исхраната во превенцијата на ракот, толку е важна и во текот на самото лекување на болеста, па дури и кога ќе дојде до метастазирање.
Базирајте се на мени кое содржи намирници полни со нутриенти со ензими кои делуваат противвопсалително и ја спречуваат натамошната активност на карциномот.
Урзолинската киселина која се наоѓа во јаболката, боровинките и ориганото, ја попречува активноста на канцерот уништувајќи ги механизмите за негово преживување.
Витаминот Д од млекото, јајцата, лососот и печурките е клучен за продукција на антиканцерогениот протеин GcMAF кој има способност да го пренасочи процесот на метастазите, да ги стопира рецепторите за поттикнување на растот на ракот и ензимите кои влијаат на префрлање на заболувањето во следен, повисок стадиум.
Сулфорафанот кој најмногу го има во никулците на брокулата, го спречува делувањето на слободните радикали и растот на туморот.
Го ублажува воспалнието, го поддржува природниот систем на телото задолжен за детоксикација и го поттикнува системот за имунитет подобро да функционира.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey