Десет зачини кои во вашата исхрана ќе ви го подобрат здравјето. Куркумата, циметот, ориганото се само дел од 10-те зачини кои е пожелно секојдневно да се користат.
Специјалистите по алтернативна медицина, препорачуваат 10 растенија, односно зачини кои треба да се вклучат во исхрана, бидејќи имаат лековити својства. Во прилог на здравствени придобивки, од голема помош се и за одржувањето на младешки изглед.
Куркумата нашироко се користи во Индија. Луѓето кои страдаат од рак и Алцхајмеровата болест го ставаат на врвот на топ листите здрави зачини.
Лабораториски студии покажаа дека е ефикаснен против ракот на дебелото црево. Со својата убава боја и егзотични вкус збогатен храна направени од грав, компири и зеленчук, риба, јагнешко и пилешко месо. Циметот, исто како каранфилот е одличен за третман на артритис и болка во мускулите, а е добар и за елиминирање на бактерии.
Освен циметот и каранфилот делотворно дејствуваат и мајчина душица, жалфијата, босилекот, ориганото, ѓумбир, мајоранот.