Температурните шокови нема да им наштетат на овошките

127

Најавеното намалување на температурите за десетина степени по невообичаено топлото време што деновиве ја зафати земјава, нема да предизвика штети во земјоделството, велат агрометеоролозите.

Негативно влијание не се очекува ниту кај кајсијата и бадемот иако тие се веќе процветани. Можно е евентуално проретчување на плодовите, но и тоа би било донекаде позитивно.

– Добро е што заладувањето ќе биде само неколку дена. Потоа повторно се очекува затоплување. Сепак, не сметам дека утрински температури од мунус два или три степени, како што се најавува, ќе направат проблем. Позитивно е што утринските температури, иако негативни во наредните денови, нема да предизвикаат штети зашто во сегашните фази на развој, овошките издржуваат па не би требало да има некој проблем. Виновата лоза, пак, се уште мирува. Кајсијата и бадемот се процветани, но лани ова време имаше снег, па со проблеми подоцна не се соочивме. Напротив, имаше многу род – вели за МИА агрометеорологот од УХМР Ангелко Ангелески.

Заладувањето, објаснува Ангелески, ќе ја забави вегетацијата, а тоа е добредојдено за овошките.

– Ако топлото време потраеше со температури до околу 25 степени, се ќе букнеше наеднаш, што е лошо ако се земе предвид дека појава на мраз може да има и кон крајот на март – нагласува агрометеорологот.

УХМР најави дека заладување се очекува од ноќеска, но без многу врнежи, туку повеќе со пад на температурите.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...