Отворате тегла ајвар, ја отстранувате мувлата и го јадете остатокот?

Дали ви се случило некогаш да отворите тегла со домашен мармалад или ајвар за кој толку сте се измачиле правејќи го и сте виделе дека мувлосале на површината? Што правите обично? Ја отстранувате мувлата и го јадете остатокот од содржината? Дали е ова опасно?

1178

Намирниците кои имаат поголема содржина вода, како на пример, сварените тестенини или мекото овошје, не се безбедни за јадење откако на нив ќе се појави мувла затоа што таквата структура на оваа храна може да биде контаминирана и на површината кадешто мувлата не се гледа. Од друга страна, некои намирници се безбедни за јадење откако ќе го отстраните мувлосаниот дел.

Kоја храна можете да ја јадете oткако ќе ја отстраните мувлата која почнала да се создава на површината, а која не, прочитајте ТУКА.

ФОТО: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...