Пашканатот е двегодишна билка која е богата со етерични масла, минерали, влакна и разни витамини како што се Б, Ц и Е.
Меѓутоа, од сето наведено, пашканатот најмногу се користи како богат извор на калиум што го прави совршена намирница за чување на здравјето, особено кога станува збор за здравје на срцето, белите дробови, црниот дроб и бубрезите.
За што е сѐ добар пашканатот?
Едно од најпознатите својств на оваа билка е она диуретичкото. Имено, како такво добро служи за исфрлање на вишокот на вода од телото. Освен тоа, благотворно делува и за:
регулирање на крвниот притисок, здравје на крвните жили, лекување на грчеви во стомакот, здравје на срцето, покачена телесна температура, проблеми со варењето. Има уште многу причини зошто е добро пашканатот да се употребува во секојдневната исхрана.
Повеќе за ована порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey