Ако вашата мајка или баба барем еднаш во животот ве советувале да јадете суви сливи заради нивното лаксативно својство – биле во право.
Имено, во 2012.година европските здравствени институции и формално признале дека овие вкусни плодови позитивно влијаат на работата на цревата и во случај на запек се советува да се земаат 100 грама суви сливи дневно. Но тоа не е сѐ.
Благотворното дејство на системот за варење не е единствената добра особина на ова суво овошје. Студијата која ја спровел Бахарам Арџманди, стручњак од Универзитетот на Флорида, покажала дека сливите се многу корисни и за здравјето на коските. Ова истражување покажало дека кај жените во менопауза од 1 до 10 години 50 до 100 грама суви сливи дневно можат да доведат до обновување на минералната густина на коските.
Со други зборови, овие плодови го намалуваат ризикот од скршеници и ни помагаат да ги зајакнеме коските и да го зачуваме здравјето на скелетниот систем.
Затоа заборавете на нездравите грицки и секојдневно во организмот внесувајте 5 до 10 суви сливи. Толку можете да направите за своите коски!
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.
Фото: luis_molinero/freepik