Дали сировата исхрана е здрава како што се зборува?

Дали исхраната со сирова храна (raw food) е само помодарство или навистина има непобитни докази дека за здравјето и превенцијата на болести сировата храна е навистина покорисна од готвената?

932

Некои корисни материи ги има повеќе во сировата храна и не се инактивирани со термичка обработка, но во готвената е намален бројот на бактерии и количината на пестициди…

Своите ставови ЗА и ПРОТИВ овој вид на исхрана, го објаснуваат двајца стручњаци.

Викториа Боутенко, авторка на книги за добрите страни на термички необработената храна за здравјето и Ричард Врангам, биолог и антрополог, автор на книгата „Да се завладее со огнот“.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...