Маслинките содржат бројни активни фитонутриенти кои имаат и противвоспалителни својства. Со нивното делување се намалуваат симптомите на астма, артритис и реума, три заболувања за чие настанување најголеми виновници се слободните радикали. Кога маслото од овој плод не би требало да се користи?
Ако не сте сигурни дека е квалитетно
Пред да го употребите за готвење или како средство за нега на кожата, важно е да бидете сигурни дека станува збор за екстра девствено масло. Според некои истражувања дури 80% од италијанските маслинови масла содржат некои други масла. Можеби се правени од помалку квалитетни маслинки, можеби му додале од минатогодишното масло или го измешале со некое растително масло за да добијат на количина.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey