Лебот од спелтино брашно е здрав и добар дури и за слабеење

Брашното од спелта не е нова измислица туку една од оние заборавените кои им биле познати на нашите претци. Ова брашно е исклучително здраво и корисно за човечкиот организам. Некои од неговите здравствени придобивки се и забрзувањето на метаболизмот, регулирањето на лачењето на половите хормони, јакнење на коските, подобрувањ ена имунитетот и снижување на нивото на шеќер во крвта.

814

Спелтата е позната и по името крупник.

Иако е многу слична на пченицата, всушност е многу покорисна и полековита.

Оваа скапоцена житарка е многу постар вид од пченицата, а денеска се одгледува без примена на пестициди или некакви генетски модификации.

Во минатото од неа се правел леб и таа била сметана за основна животна намирница. Растела во Југозападна Азија, а потоа се проширила и низ целиот свет.

Била потисната од пченицата затоа што пченицата била поефтина и полесна за обработка.

Но, од неодамна спелтата добива на актуелност и тоа, најмногу поради глутенот односно поради оние кои имаат проблем со него. Имено, спелтиното брашно содржи глутен но во помали количини и станува збор за поинаков вид кој полесно се разградува во вода, па сѐ повеќе луѓе се вртат кон овој производ. Освен ова, спелтата има и други здравствени предности.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...