Меѓу бројните нови трендови на здрава храна, е и чиа семето. Неговата нутритивна вредност им го обезбедила местото на супер храна. Ништо необично со оглед на тоа што содржи 9 есенцијални аминокиселини кои се потребни за изградбата на мускулите.
Исто така, богати се со Омега-3 масни киселини, калциум, железо, магнезиум, манган, фосфор и цинк. Речиси 90 отсто јагленохидрати кои ги содржи чиа семето се влакната. Ним за разградување не им е потребен инсулин па затоа не го креваат шеќерот во крвта.
Познатото научно списание Journal of the American Oil Chemists’ Society носи податоци за чиа семето како посебен извор на природни липидни антиоксиданти. Моќната антиоксидантна активност дефинитивно ги издвојува овие семки на врвот од скалата по прашањето на здравствените предности, а притоа е важно да се напомене високата концентрација на полинезаситени масни киселини кои придонесуваат за тоа.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey