Целосното исфрлање на шеќерот од исхраната е повеќе збунувачко, отколку корисно за организмот, тврди Тара Леонг која предава исхрана и нутриционизам на Универзитетот Sunshine Coast.
Признава дека луѓето консумираат премногу слатка храна и дека просечно таквата храна сочинува 35 отсто од вкупната исхрана. Вели дека е вистина тоа дека претераното консумирање шеќери може да доведе до дебелина, дијабетес тип 2, болести на срцето, некои облици на рак… Разни диети ги поттикнуваат луѓето да избегнуваат шеќер и други засладувачи како мед и јаворов сируп, но Тара Леонг вели дека не е потребно целосно да се исфрли шеќерот од исхраната затоа што тоа веројатно нема да го подобри вашето здравје повеќе од намалувањето на внесувањето на индустриски преработена храна.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.
Фото: Antonio Quagliata from Pexels