Во текот на постењето доаѓа до одредени биолошки промени. Нормалното производство на одредени ензими во текот на редовната исхрана се намалува или запира, во зависност од начинот на постењето (делумно или целосно исфрлање на сите производи со животинско потекло).
Постепеното уфрлање на храната која во текот на постот не била внесувана му дозволува на организмот повтпрно воспоставување на нормално производство на ензими.
Заштитната слуз на дигестивните органи во текот на постот исто така се произведува помалку, правејќи го дигестивниот тракт почувствителен на иританти како што е кафето и зачинетата храна. По престанувањето на постот, важно е да се прибегне кон постепено воведување на сите вообичаени намирници во исхраната.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey