На сите ни е познато она чувство како да ќе експлодираме откако ќе претераме со храната. Во ретки случаи тоа е дури и можно.
Popular Science се занимавал со оваа тема, споредувајќи го желудникот со балон, кој е сосема мал кога е празен, и, логично, се шири како што се полни, И како и балонот, желудникот има точка на пукање. Сепак, постои една разлика. Разликата е во тоа што ако премногу го надувате балонот, притисокот и волуменот создаваат поцврста врска, па како што расте притисокот, така се зголемува волуменот, додека кај желудникот не е така. Состојбата на желудникот не е одредена само со она што сме го внесле.
Внесувањето го контролираат и нервите, како и хормоните но е потешко да се измери нивното влијание врз желудникот. Празен желудник може да држи два до три децилитри течности. Тоа не е ниту едно шише кока-кола, пишува Popular Science.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey