Јадењето лук и кромид може да помогне во спречувањето на колоректалниот карцином

Дали алиумите би можеле да бидат клучни за спречување на одредени видови на рак? Оваа студија вели да.

583

Лукот и кромидот се најдобри пријатели на здравото готвење, бидејќи тие му даваат вкус на било кое јадење без додавање на екстра сол или маснотии, но може да има уште поголема причина за да ги сакаме.

Претходните истражувања покажаа дека црвениот кромид има соединенија кои ги уништуваат клетките на ракот кои можат да помогнат да се спречат различни форми на болеста, но научниците сакале да видат дали сите алиуми можат да помогнат во спречувањето на колоректалниот карцином.

Прочитајте повќе на порталот „Арт кујна“.

Фото: NjoyHarmony on Pixabay

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...