Јадете јаткасти плодови 2 пати неделно за помал ризик од срцеви заболувања

Според новите истражувања, јадењето јаткасти плодови најмалку двапати неделно се чини дека помага да се намали ризикот од смрт од кардиоваскуларни заболувања.

253

Истражувачите од Кардиоваскуларниот институт во Исфахан, Иран, спровеле нова студија со цел да се испита можната поврзаност помеѓу јадењето јаткасти плодови и ризикот од кардиоваскуларни заболувања и смрт кај иранското население.

Во студијата учествувале вкупно 5.432 на возраст од 35 години и повеќе, без историја на кардиоваскуларни заболувања.

Учесниците биле избрани по случаен избор од урбаните и руралните области на округот Исфахан, Арак и Наџафабад и нивното консумирање на јаткасти плодови – вклучувајќи ореви, бадеми, фстаци, лешници и семиња – беше измерено со помош на прашалник за фреквенција на консумирање на храна.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...