Изложувањето на сирењата на непрекидна музика би можела да го засили нивниот вкус, а во ова хип-хопот би можел да биде поуспешен од Моцарт, објавиле швајцарските научници.
Девет пити ементалер тешки по 10 килограми минатиот септември биле сместени во посебни дрвени кутии за да се тестира влијанието на музиката на нивниот мирис и вкус. Пет пити биле постојано изложени на звуците од Моцартовата „Волшебна флејта“, на рок класикот од Лед Цепелин „Stairway to Heaven“, хип-хоп снимката на групата A Tribe Called Quest „We Got it From Here“, техно звуците на Врил, односно, на звуците од електронското дуо Yello. Три пити сирење биле континуирано изложувани на звучни бранови со ниска, средна и висока фреквенција, а последната пита уживала во тишина.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey