Црно или бело грозје: Кое е поздраво?

Грозјето делува како природен тоник на организмот, го забавува стареењето, односно спречува деменција и дегенеративни очни болести...и црното и белото грозје претставуваат еликсир на младоста, но за добар сон е заслужно само едно од нив...

1746

Иако постојат бројни сорти, најпознати се белото и црното грозје. Црното треба да биде што потемно, речиси црно, а кога гроздот ќе се затресе, зрната не смеат да паѓаат.

Лушпата од црното грозје е многу вредна затоа што изобилува со фенолни материи кои му даваат боја и вкус, а на луѓето здравје.

Содржи и полифеноли резвератроли, антоцијани, катехини и кверцетини. Тие се антиоксиданси кои уништуваат штетни супстанции, како и слободните радикали кои можат да предизвикаат тумор.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...