Храната и напитоците посилни од ракот на цревата

За намалување на ризикот од рак на дебело црево потребно е да се ограничи внесувањето на црвено месо и да се избегнуваат месни преработки како салами, кренвишли, паштети.

868

Црвеното месо вклучува говедско, јагнешко, свинско и козјо млеко. Не е потребно комплетно да се исфрли црвеното месо од исхраната туку да се ограничи на 500 грама неделно. Околу 700 г сирово месо тежат отприлика пола килограм термички обработено. Јадењето поголема количина од наведеното може да се зголеми ризикот од ракот на црева

Како изгледа внесувањето на оптимална количина на црвено месо?

Порција шпагети болоњезе содржат околу 140 г варено говедско.

Еден зготвен среден свински котлет има околу 90 грама.

Еден зготвен средно печен стек тежи околу 145 грама.

Црвеното месо е добар извор на протеини, но протеините можат да се добијат од многу други намирници како што се рибите, пердувестите животни, грав, леќа, тофу и јајца. Во Болоњезе црвеното месо може да се замени и со соја трошки или пак со печурки.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...