Хотелиерите не сакаат обучени сомелиери за сирење и вино

Обуките за сомелиери се спроведоа преку проектот „Cheese and wine and Tourism will shine” од програмата „Еразмус+“ кој освен обуки, предвидуваше и креирање дигитална платформа за вмрежување на туристички субјекти.

217

Стопанската комора за туризам обучувала сомелиери за сирење и вино, две години во соработка со Португалија, Шпанија и Бугарија, но овие кадри не можат да најдат работа во земјава. Ова денеска го посочија од комората.

– Сомелиерите за вино се обучуваа во Мадрид, а оние за сирење во Порто. Сега тие знаат да дегустираат, да препознаваат и тоа да го спроведат во практика. Компетенциите што ги добија и сѐ што научија, можат да го пренесат во туристичките објекти. Но, во овој момент хотелиерите и угостителите не покажуваат доволно интерес за нив, иако имаат потреба од вакви профили. Увидовме дека им недостасуваат – изјави извршната директорка на Комората, Биљана Пејоска Ристеска пред почетокот на денешната тркалезна маса „Воведување иновативни образовни концепти на полето на одржлив туризам“.

Според неа, сомелиерите за сирење и вино стекнаа неформално образование. Практично, го доусовршиле своето досегано знаење.

– Ова е дополнително за секој што сака да го усоврши своето знаење и што сака да се пронајде во својата струка, да стекне дополнителна квалификација која би му користела во кариерата, но и самостојно, да биде поконкурентен на пазарот на трудот – објасни Пејоска Ристеска.

Обуките за сомелиери се спроведоа преку проектот „Cheese and wine and Tourism will shine” од програмата „Еразмус+“ кој освен обуки, предвидуваше и креирање дигитална платформа за вмрежување на туристички субјекти.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...