Тартуфи ли се тартуфи…

Гастрономите до денес не можат да се согласат дали тартуфот е храна или зачин, но оние што го сакаат - го сакаат во се, додека пак оние кои не го поднесуваат неговиот мирис, не го сакаат во ниедна варијанта.

529

Иако официјално се сметаат за храна, тартуфите се користат како зачин, во многу мали количества и најчесто, при подготовка на едноставните јадења.

Се користат во сите кујни, но омилени им се на Италијанците, кои ги ставаат и во нивните кашкавали, во колбаси, во пиците, преливите за тестенините,…

Во производите повеќе се користат црни отколку бели тартуфи, заради помалку нападната арома, но и заради цената, затоа што производите со бели тартуфи се доста поскапи од оние со црни тартуфи.

Токму во овој дел од годината, почнувајќи од септември па се до декември, се вадат од земја најскапоцените бели тартуфи.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...