Стручњаците урнале 6 најчести митови за храната

Дали зелените пиперки се отровни? Губи ли вашиот организам премногу течности ако пиете кафе? Во кој период од денот најдобро да се јаде? Поплавата од митови за здравата исхрана збунува многумина меѓу нас. Еве што велат германските стручњаци за 6 популарни уверувања.

934

Членовите на германското здружение за исхрана (DGE) велат дека кон многу митови за исхраната би требало да се има здрава доза на скептицизам, како и да се настојува да се утврди дали има во нив и зрнце вистина.

Мит: Црниот леб е секогаш поздрав од белиот?

Помеѓу производите од житарки, како лебот, тестенините, оризот и брашното најздрави се оние од полно зрно, вели Силке Рестемејер од DGE.

„Намирниците од цело зрно ви гарантираат многу подолго чувство на ситост, а истовремено содржат повеќе хранливи материи од производите од бело брашно.

Сепак, важно е да се истакне дека не е баш секој вид на црн леб или оној со семки направен од цело зрно. „Некои видови леб ја добиваат кафената боја благодарение на екстрактот на сладот кој се додава во него, а во некои видови леб од семки има само семки од сончоглед.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...