Членовите на германското здружение за исхрана (DGE) велат дека кон многу митови за исхраната би требало да се има здрава доза на скептицизам, како и да се настојува да се утврди дали има во нив и зрнце вистина.
Мит: Црниот леб е секогаш поздрав од белиот?
Помеѓу производите од житарки, како лебот, тестенините, оризот и брашното најздрави се оние од полно зрно, вели Силке Рестемејер од DGE.
„Намирниците од цело зрно ви гарантираат многу подолго чувство на ситост, а истовремено содржат повеќе хранливи материи од производите од бело брашно.
Сепак, важно е да се истакне дека не е баш секој вид на црн леб или оној со семки направен од цело зрно. „Некои видови леб ја добиваат кафената боја благодарение на екстрактот на сладот кој се додава во него, а во некои видови леб од семки има само семки од сончоглед.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey