Смеат ли трудниците да јадат месо од скара?

Печењето или пржењето месо, но и риба на отворен оган, на пример, на скара, и на висока температура, доведува до контаминација на храната со соединенија кои го менуваат генетичкиот материјал на организмот.

223

Сезоната на правење скари е во полн ек, а познато е дека во насоките за исхрана на трудниците е нагласено дека трудниците треба да внимаваат да не јадат месо и други намирници од животинско потекло кои не се доволно термички обработени.

Потенцијалните бактериски инфекции можат да го нарушат здравјето на мајката и детето, па се препорачува одредени намирници темелно да се сварат или да се испечат.

Но освен зараза, месото од скара носи уште една опасност за здравјето на детето.

Повеќе за ова на порталот „Мајка и дете“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...