Слоу фуд Балкан го обединува регионот преку храната

Само Грција не е дел од регионалната мрежа Слоу фуд Балкан, а како најдобро структурирани, нашата соговорничка, претседател и координатор на Слоу фуд Бугарија и на Слоу фуд Балкан, Десислава Димитрова, ги издвојува Слоу фуд Македонија, Слоу фуд Албанија и Слоу фуд Бугарија.

228

На првиот основачки конгрес на Слоу фуд Македонија со кој оваа досегашна мрежа на локални заедници (конвивиуми) и официјално стана национална организација, меѓу останатите гости беше и нашата соговорничка Десислава Димитрова, претседател и координатор на Слоу фуд Бугарија и на Слоу фуд Балкан, за Слоу фуд интернешнл.

Десислава Димитрова завршила биологија и е доцент на Институтот за биодиверзитет и екосистеми при Бугарската академија на науките. Од 2004 година е координатор на меѓународното движење Slow Food за Бугарија – работа која ги комбинира нејзината професија на ботаничар и нејзиното хоби – да биде истражувач и откривач на зачувани стари и автентични вкусови.

Повеќе за ова прочитајте ТУКА.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...