Слатко од диви смокви наместо бонбониера

Гуна Маркова од Валандово е производител на слатко од диви смокви и дел од здружението на производители на ова слатко - Еко росалес, кое е и првиот Слоу Фуд президиум од Република Македонија.

418

Неодамна, во Скопје, на конференција посветена на ознаките за квалитет на земјоделските и прехранбените производи, во организација на Слоу Фуд Битола, Еко Росалес и Слоу Фуд Водно, ја сретнавме и неа – Гуна Маркова.

Таа потекнува од земјоделско семејство, а најпозната е како производител на слатко од зелени, односно, диви смокви и дел од здружението Еко Росалес. Станува збор токму за здружение на производители на слатко од диви смокви кое се произведува во југоисточниот  регион во чиј состав се вклучени општините Богданци, Гевгелија, Дојран и Валандово. Слаткото е и првиот Слоу Фуд президиум од Република Македонија, на светската листа на еколошки чисти производи на меѓународната фондација „SLOW FOOD“.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...