„Неодамна читав текст за зрнестото овошје и неговите бенефити за здравјето“, пишува руската докторка Зухра Павлова.
„Глобализацијата ни овозможи постојано да имаме на дофат на рака разно овошје и зеленчук. Зрнестото овошје се увезува од разни страни на светот. Така, јадеме што сакаме и кога сакаме. Но природата не може да се прелаже – телото ќе има најголема корист од зрнестото овошје само тогаш кога сезонски стигнува кај нас. Што значи ако јадете зелка во декември – ништо од здравјето.
Овошјето и зеленчукот кои вештачки се одгледуваат, немаат ниту пола од оние корисни својства кои ги имаат во текот на сезоната.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey