Редовното консумирање на сок од целер спречува ширење на малигните клетки

Истражувањата во Холандија покажале дека апигенинот кој влегува во состав на целерот и магдоносот го запира растот на два вида клетки кои се јавуваат при рак на крвта, поточно леукемија. Како еден од најважните бенефити на целерот се истакнува неговата благодет во превенција од развој на рак на дебело црево и желудник. Исто така, истражувањата покажале дека редовното консумирање на целер го намалува ракот на дојка за 19%, ракот на јајници за 20%, a ракот на бели дробови дури за 60%.

646

Дали сте слушнале досега дека сокот од стебленцата на целерот се исклучително делотворни за слабеење или за чистење на организмот?

Еве ги сите одговори за чудесната моќ на овој миризлив зеленчук.

Целерот е одличен извор на влакна, калциум, магнезиум, фосфор, витамин Б и Б6, витамин Ц и многу други минерали. Содржи многу малку заситени масти и холестерол. Во исхраната се користат коренот, стебленцата и листовите. Претставува задолжителен дел од супите, салатите, чорбите и варивата, а сушеното семе од целер се употребува како посебен зачин.

Како да одберете добар целер?

Прво коренот требада биде цврст, а стеблото свежо и крцкаво, без траги на сушење и скапување. Со стоењето целерот ја губи бојата нутритивните состојки, па зата не го купувајте исечен туку исклучив освеж. Водете сметка и за тоа неговите листови да бидат со светло зелена боја.

Целер можете да најдете во текот на целата година, иако е најдобар во есен. Коренот на целер може да стои и до 7 недели на температура помеѓу 0 и 2 степени, додека стеблото можете да го чувате максимум 1 недела, а потоа ја губи хранливата вредност.

Повеќе за ована порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...