Да добиете тако со крцкави инсекти или пржени скорпии на менито на вашиот омилен органски и одржлив ресторан има прилично добри шанси во иднина. Јадливите инсекти се во пораст и стануваат сè попопуларни од нутриционистички причини, но и порадипридобивките за животната средина.
Според извештајот на Global Market Insights, се очекува глобалната големина на пазарот за јадење на инсекти да порасне од над 55 милиони долари во 2017 година на над 710 милиони долари до 2024 година.
Јадењето на инсекти стаса дури и во нашиот регион, па неодамна на оваа тема зборувавме и со Даниел Пикл, сопственик на првата фарма за јадливи инсекти во Хрватска и во регионот.
Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey