Растението рабарбара неодамна предизвика револуција во лекувањето на малигните болести

Ова растение има бројни предности и значајни здравствени придобивки, но кај нас е речиси заборавено. Сепак, доколку јадете рабарбара, заборавете на листовите бидејќи содржат значителни количини на оксална киселина, која е токсична, па предизвикуваат повраќање.

1154

Рабарбара е растение кое поради своите лековити својства се користи во Кина веќе илјадници години, а во Европа е донесено од страна на Марко Поло.

Горчливите бело-црвени корени од ова заборавено овошје се одлични намирници за подготовка на необични јадења и зимници. Но, листовите од рабарбара треба дефинитивно да ги избегнувате затоа што се токсични и предизвикуваат повраќање.

Рабарбара содржи многу корисни киселини, како јаболкова киселина, ниацин, пантотенска киселина, фолна киселина, минерали (калциум, магнезиум, манган), полифеноли и витамини Б и Ц.

Хранливите влакна, протеините, витамините Ц и К, како и Б-комплексот, калциумот, калиумот, манганот и магнезиумот се доста важни за здраво функционирање на секој организам. А рабарбарата (или ревенот) е полна со нив. Исто така, таа е богат извор на полифенол, флавоноиди како што се бета-каротин, лутеин и зеаксантин.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...