Пченица не се јаде само за слави и умирачки, туку и за ќеф и здравје

Долго време пченицата ми беше само асоцијација за умирачки и евентуално, за слави. Ама бргу се навлеков и почнав да ја јадам без гореспоменатите причини, само зашто ми е ќеф. Исто така, делува превентивно кај одделни здравствени состојби, како што се опстипација, хемороиди и рак на дебелото црево.

884

Иако сега не е баш тренд да се јаде пченица зашто нели, во моментов исхраната без глутен е една од најпопуларните во светот, пченицата за оние кои немаат проблем со глутенот е корисна и здрава.

Долго време пченицата ми беше само асоцијација за умирачки и евентуално, за слави. Иако единствените кои ги знам а кај кои сѐ уште за православни празници и слави се служи варена пченица, се брат ми Стефан и снаа ми Ана. И токму тие ме навлекоа да почнам да ја јадам без гореспоменатите причини, само зашто ми е ќеф.

Тие често ја јадат за време на постите, онака, само сварена и помешана со мед. Вкусна е и така, а тоа е и наједноставниот и најбрз начин за подготвување. Додека пак вака изблендирана или смелена, како што се подготвува за специјални пригоди, сепак бара малку повеќе време и повеќе валкани садови.

Ама и тоа не е ништо во споредба со правењето комплицирани торти со триста филови, шлагови и креми, полни со шеќер и холестероли. А згора на сѐ, пченицата е барем и здрава, а во комбинација со мелени ореви, мед, цимет и морско оревче, може да биде највкусен десерт, ама и здрав појадок, вечера или ужина.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...