Рогачот се користи во исхраната на луѓето повеќе од 4 илјади години. Најверојатно токму рогачот бил храната од библиските времиња и се смета дека со него се хранел Иван Крстител, па оттаму потекнува и германскиот назив за рогачот – Johannisbrot, што во превод значи лебот на Иван.
Во античко време пак, семките од рогач служеле како единица мерка за мерење на злато. Имено, семките од рогач, без оглед на големината и условите на чување, секогаш имаат еднаква маса од 0,18 грама. Една семка = 1 карат (зрно рогач, грч. = кератион). Овој назив се употребува и денеска за 0,18 грама злато.
Оттука, мојот денешен појадок тежеше 11 карати злато бидејќи во мешунката што ја изгрицкав имаше точно 11 семки. А половина килограм лански рогач (годинешниот сѐ уште не е зрел) на пазарот во Стари Град на Хвар чини 15 куни. Тоа се околу 2 евра, ама има едно купче суви мешунки со фантастичен вкус.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.