Последните години расте популарноста на природните прехранбени производи. Истражувањата на пазарот покажуваат дека 73 отсто од купувачите преферираат производи на кои е јасно истакнат терминот „природно“. Тоа се однесува и на сладилата, па така рафинираниот шеќер полека ја губи трката со поприродните алтернативи каков што е медот.
Јаворов сируп
Ако во текот на рана пролет исечеме кора од одреден вид на јаворово дрво, од него ќе потече бистар сок. Најголем дел од овој сок е вода, иако 2% му припаѓаат на шеќерот сахароза. Доколку потоа го подгреваме овој сок сė додека не испари најголемиот дел од водата, ќе добиеме густ јаворов сируп. Најчесто се потребни околу 30-40 литри јаворов сок за да се добие литар сируп, а со црпење на едно јаворово дрво во текот на 4 недели, можат да се добијат околу 40 литри сок. Јаворовиот сируп е прилично скап, па наместо со него да ги залевате обилно вашите палачинки, користете го за да направите здрави колачи и торти.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey