Нов тренд: Остатоците од храна се нудат на попуст

Милиони тони фрлена храна завршува на отпад, а во повеќето случаи станува збор за здравствено исправна храна.

272

Во центарот на Копенхаген, почнува да се собира група луѓе околу влезот во ресторан. Веќе е 22:30 и кујната наскоро се затвора, но нив не ги интересираат вообичаените нарачки. Тие се тука за да купат од храната која гостите воресторанот не ја сакаат. Ресторанот се вика Dalle Valle е и еден од стотина ресторани поврзани преку апликацијата Too Good To Go кадешто можете да побарате храна која ресторабите инаку би ја фрлиле, а цените се значително поповолни.

Тоа е само еден во низата примери за општествена иницијатива активирани последните неколку години за да се намали количината на отфрлена храна. Данска е светски предводник на тоа поле.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Unsplash

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...