Не јадете пред да го прочитате ова

1454

Пред да стане автор на книги-бестселери и лик од најпознатите гастро-патеписни ТВ серии како што се „Вкус“, „Запознавање на непознатото“ и „Без резервации“, Ентони Бордеин заработувал за леб миејќи садови по њујоршките ресторани.

Во светот на професионалната кујна овој љубител на рокенрол, пури и школки поминал сѐ што може да се помине, а од помошен работник во кујна со многу трпение, труд и работа дошол до позицијата на главен готвач во престижното француско бистро Brasserie Les Halles.

Дури тогаш одлучил да го сподели своето мислење за ресторанската работа со остатокот од светот. Во денеска веќе култниот текст „Don’t Eat Before Reading This“ (Не јадете пред да го прочитате ова“) кој е објавен во 1999. во The New Yorker Бордеин ги открил „валканите“ тајни кои ги крие секој готвач.

Текстот го открил неговиот остар ум, циничен став кон животот (и вегетаријанците), но и бројните тајни на ресторанската работа (во Њујорк) кои ги шокирале читателите.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...