На тавче-гравче и ѓомлезе под сач во ресторанот „Св. Никола“

Рецептите се пренесувани од колено на колено, од баба на внука, од мајка на ќерка, а секое јадење со себе ја носи и препознатливата географска положба, од кадешто потекнува.

1230

Од автентичната куќичка сместена крај кејот на реката Дрим, во Струга, се шири убава миризба на домашна приготвена храна, која лесно ќе ги убеди гурманите да застанат и да дегустираат барем нешто од богатото мени на ресторанот „Св. Никола“.

Сопственичката Марина Барлакоска, љубезно ги пречекува гостите, и им сугерира што би можеле да пробаат од традиционалната македонска кујна.

– Сите македонски рецепти се убави и многу вкусни, а пред сѐ, здрави – објаснува Барлакоска и додава: Може да пробате тавче гравче, летна манџа, турлитава, полнети пиперки, сарма од лозов лист, од риба пак, во сезоната дозволена за риболов, пастрмка, крап, белвица или плашици.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...