Вообичаено, класичното песто се прави од босилек, пињоли, пармезан, лук и маслиново масло, но варијациите се безбројни, а одлично оди и во комбинација со голем број јадења како тестенини, њоки, пици, салати,…
Иако денеска повеќето од нас го прават во блендер, треба да се има на ум дека со ваква брза подготовка заради загревањето на металот може да дојде до оксидација на листовите на зачинските билки. Затоа, најдобро е да се приготвува рачно, со гмечење на листовите на босилек или коријандер и на овој начин најдобро ќе се извлечат здравите есенции.
Ако сакате да испробате уште некоја уште поздрава варијанта на овој зелен сос, на пример, без пекорино или пармезан кој обично се додаваат во купечкото песто, имаме одличен рецепт.
Ќе ви требаат само неколку моќни состојки – свеж коријандер, маслиново масло, лук, лимон, семки од тиква.
Целиот текст и рецептот за пестото побарајте ги на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey