Направете брз тест за проверка на интолеранција на лактоза

Лицата кои страдаат од интолеранција, ќе ги препознаат симптомите пола до два часа по консумирањето на млеко и млечни производи. Еве на што треба да обрнете внимание

518

Лактозата е природен млечен шеќер, најзастапен јагленохидрат во млекото. Во нормалниот тек на варењето, со помош на ензимот лактаза, кој се наоѓа во тенкото црево, лактозата се разградува на составни делови, односно, на полесно сварливи шеќери – глукоза и галактоза, кои многу брзо се апсорбираат низ тенкото црево и одат во крвотокот. Благодарение на тој процес човечкиот организам ја добива потребната енергија.

Меѓутоа, кога во цревата не се произведува доволно ензим лактаза, или во целост го нема, тогаш неразградената лактоза оди во дебелото црево. Тука ја разградуваат цревните бактерии, поради што доаѓа до полесни или до потешки тешкотии во варењето.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...