Лактозата е природен млечен шеќер, најзастапен јагленохидрат во млекото. Во нормалниот тек на варењето, со помош на ензимот лактаза, кој се наоѓа во тенкото црево, лактозата се разградува на составни делови, односно, на полесно сварливи шеќери – глукоза и галактоза, кои многу брзо се апсорбираат низ тенкото црево и одат во крвотокот. Благодарение на тој процес човечкиот организам ја добива потребната енергија.
Меѓутоа, кога во цревата не се произведува доволно ензим лактаза, или во целост го нема, тогаш неразградената лактоза оди во дебелото црево. Тука ја разградуваат цревните бактерии, поради што доаѓа до полесни или до потешки тешкотии во варењето.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey