Морска туршија

Додека во Преспа се јадат циронки, жителите од Далмација се гоштеваат со солени сардини во маслиново масло кои си ги подготвувааат сами дома, но можат да се набават и во маркетите.

256

Циронките се традиционално подготвени сушени преспански белвици кои мештаните ги јадат барем два пати неделно и се подготвуваат на традиционален и оригинален преспански начин. Слични, но сепак поинакви, а велат и поздрави, се сардините (или инчуните) кои жителите од приморските краишта, барем оние од Далмација, ги подготвуваат на сличен начин како нашите преспанци.

Далматинците ги ставаат своите солени сардини и инчуни во маслиново масло, а потоа во стаклени тегли. Некои од нив, сардините (или пак инчуните) си ги подготвуваат самите дома, како туршија, но можат да ги набават и во маркетите.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...