Модрите патлиџани како замена за месо и зошто треба да ги јадеме?

Овој зеленчук кој е сроден со доматите, пиперките и компирите, заслужува да бидат помеѓу нашите омилени намирници

1674

Сега е сезона за модрите патлиџани кои е најдобро да се консумираат помеѓу август и октомври, а веганската кујна ги препознава како одлична алтернатива за месо затоа што се добар извор на протеини.

Некои сорти имаат плодови тешки и до килограм, но во светот се разликуваат голем број сорти кои се разликуваат по големината и обликот на плодот, бојата…

Во 100 грама свеж модар патлиџан има само 24 калории, додека варениот има 35, а освен тоа е богат извор на влакна, особено на целулоза која е добра за варењето, како и витамини Б1, К, Ц, А и фолна киселина.

Она по што се познати е антиоксидансот насунин кој се наоѓа во неговата кора, а ги штити нашите клетки од уништување и е собирач на слободни радикали и влијае на излачувањето на вишок на железо од организмот. Токму овој антиоксиданс може да влијае на превенција од кардиоваскуларни болести, како и превенција од рак.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...