Ширум светот во рекламите за ресторани може да се слушне и да се види како баш во тој ресторан работи „готвач со Мишелин ѕвезда“.
Меѓутоа, познатиот Мишелинов водич (Michelin Guide) воопшто не ги рангира готвачите, туку исклучиво рестораните. Имено, инспекторите на Мишелин ги рангираат со ѕвездички рестораните врз основа на пет критериуми кои се однесуваат на храната, додека со други симболи се рангираат ентериерот и квалитетот на услугата.
Секако, квалитетот на храната зависи и од шефот на кујната, но тоа за „Мишелиновиот водич“ не е пресудно, па готвачите не се оценуваат со ѕвездички, едноставно затоа што различни готвачи спремаат во истиот ресторан, а ѕвездичката го вреднува целиот тим.
Кај нас нема ресторани со Мишелин ѕвезда, кои за љубителите на добриот залак ширум светот се вистински предизвик. Од државите во регионот, засега само Хрватска има три ресторани кои се оценети со една Мишелинова ѕвезда, во Ровињ, Шибеник и Дубровник.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey