Авокадото со години се смета за „супер храна“, а во последно време ова, до неодамна, егзотично овошје, го откри и пошироката публика. Само за време на најголемиот спортски спектакл во САД, Супер Боул, од Мексико на север се извезуваат 120.000 тони авокадо, кој е главна состојка за популарниот сос гвакамоле без кој е незамисливо јадењето чипс, Начос и слични грицки. Од 2014. Година количината на увезеното авокадо е четири пати поголема.
Затоа авокадото во земјата на своето потекло станува сѐ поретко. Веќе одамна продавачите на брза храна им служат на своите муштерии такоси со лажно гвакамоле во кој тиквичките играат главна улога наместо авокадото. Иако „лажното“ Гвакамоле наликува на „вистинската“ боја и вкус, мексиканските гурмани се очајни. „Ова навистина боли“, го коментира недостатокот на авокадо веб-сајтот Chilango. Во меѓувреме, гурманите се снаоѓаат со различни рецепти, но останува фактот дека авокадото поради драстичното зголемување на цените за мексиканските потрошувачи стана луксуз.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey