Марјан Костадиновски и неговите пивски приказни

Од зачини најмногу користам коријандер, кори од портокал, лимон, повремено знам да додадам и цимет, екстракт од ванила, ѓумбир, морско оревче, каранфилче, чај од нане и мајчина душица, коприва, една сезона се обидов и од тиква, а сега во план ми е да направам едно освежително пиво со цреша, а наесен - со костени. Не работам никогаш по рецепти, туку секогаш сам го создавам рецептот.

387

Марјан Костадиновски-Мац, неколку години по ред ја држеше познатата „ПИВОТЕКА“ во Скопје која беше првата специјализирана продавница во Македонија за увозни специјални пива и уникатни чаши. По затворањето на продавницата Мац продолжи со активноста на порталот „сакампиво.мк“, со цел следење на состојбите околу пивската сцена, поддршка на локалните производители и локални пиварници, следење на новитетите на пазарот, интервјуа со професионалци, аматери, како и конзументи на пиво од различни професии, едукативен карактер со цел ширење на култура на конзумирање на пиво во насока на умерено и одговорно со акцент на здравствените придобивки од умереното конзумирање.

По професија е  дипломиран инжинер по безбедност при работа и здравје, но поголемиот дел од својот професионален ангажман бил во новинарски редакции.

Десетина години бил активен и во музичките кругови, по радио-станици и списанија од областа на музиката, а потоа се насочил и кон специјализирани магазини за угостителство кадешто пишувал доста текстови на тема пиво.

„Токму овие текстови беа една моја иницијатива за да седнам и да напишам една книга за пиво која ја насловив како „Пивски приказни од зрно до чаша“, текстот е речиси готов и се надевам дека следната година преку организацијата „Слоу Фуд“ ќе успееме да го реализираме и овој капитален проект“, вели Мац во интервју за „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...