Лукот е здрав, ама не секогаш и за секого

Ако сакате да се заштитите, користете лук, па дури и оној изникнатиот за кој истражувањата покажале дека има најефикасни лековити својства. Но, има случаи и кога лукот треба да се избегнува...

1642

Лукот е преполн со антиоксиданси како што се алицин и алин. Студијата на Институтот за медицинско истражување покажала дека зрелиот и никнат лук е одлично средство против габични и вирусни заболувања, како и против стомачни грчеви, диареја, варење…

Иако многумина мислат дека никнатиот лук треба да се фрли, Naturalcureshouse пишува дека лукот е зрел дури кога ќе пушти никулци и тогаш неговите лековити својства се најефикасни.

Богат е со минерали и нутриенти, помага кај настинки и кај труење, а помага и како заштита од канцерогените клетки.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...