Ладна супа од кора од лубеница

Станува збор за белиот дел од лубеницата кој се наоѓа меѓу зелената кора и црвената внатрешност. Значи, не го фрлајте! Направете за 5 минути освежителна супа или пак вкусна салата

546

Иако сме навикнати да ја јадеме само сочната црвена внатрешност на лубеницата, време е да го смениме тоа.

Кората од лубеница е исто така јадлива, но и богата со корисни хранливи материи.  Во овој дел од лубеницата се наоѓаат витамините Б и Ц, и цитрулин кој се претвора во аргинин, кој е многу важен за здравјето на срцето и за циркулацијата.

Така може да се направи на пример зимница со белиот дел од кората такашто истите ќе се подготват на сличен начин како и киселите краставички. Но може да се направи и нешто набрзина – ладна супа.

Станува збор за белиот дел од лубеницата кој се наоѓа помеѓу слаткиот црвен плод и зелената кора. Иако црвената внатрешност е неспорно највкусна, и белиот дел може да биде вкусен, но на поинаков начин.

Рецептите за супа и салата со белиот дел од лубеницата, побарајте ги на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...